Veel laptopbezitters kiezen bij een defect soms ten onrechte voor de aankoop van een nieuwe, meent de Consumentenbond. Volgens de instantie kunnen ook de niet-technische gebruikers sommige reparaties best zelf uitvoeren. De gebruiker moet van de bond wel altijd de belangrijke afweging maken over de waarde van de laptop. Dit kun je bijvoorbeeld nagaan via de prijs die bezitters van een vergelijkbare laptop vragen via verkoopsites als Marktplaats.

Ook wijst de bond op het wettelijke recht op gratis reparatie of vervanging waar een consument recht op heeft bij de gehele levensduur van een product. Een laptop moet men dan echter wel normaal hebben gebruikt. Een val van het bureau of een omgevallen kop koffie over de computer vallen niet onder deze garantie.

Wie relatief eenvoudige klussen bij een kapotte laptop zelf oplost bespaart zelfs meer, omdat je zo arbeidsloon van een monteur vermijdt. Het gaat volgens de Consumentenbond om het vervangen van een kapotte accu, adapter of werkgeheugen. Wie een nieuw moederbord nodig heeft, maar als minder technische gebruiker ook zelf het beeldscherm, toetsenbord of de harde schijf van een laptop niet zelf kan vervangen, is volgens de Consumentenbond beter af bij een erkende monteur.

Oplossen van defecten aan een laptop, die je volgens de Consumentenbond zelf kunt uitvoeren.
  • Scherm. Rendabele vervanging bij drie tot vier jaar. Los onderdeel: 100 euro. Laten vervangen: 180 euro.
  • Toetsenbord. Rendabele vervanging bij drie tot vier jaar. Los onderdeel: 45 euro. Laten vervangen: 90 euro.
  • Harde schijf. Rendabele vervanging bij drie tot vier jaar. Los onderdeel: 80 euro. Laten vervangen: 120 euro.